Zoeken naar meubels, nieuws etc
Volgpagina Ballen linksboven
Organisatiepartners doen wat werkt hva
Doen Wat Werkt-conferentie 2024

Op donderdag 21 november streek de ‘Doen Wat Werkt karavaan’ neer bij Hogeschool Saxion in Deventer. Deze interne werkconferentie stond in het teken van elkaar nog beter leren kennen en verbinding maken. Een kort verslag is hieronder te lezen.

De middag ging van start met een korte kennismaking met de vertegenwoordigers van de programmapartners die bij Doen Wat Werkt betrokken zijn. Op een ‘vlinder-A4tje’ kon iedereen noteren wat men hoopte dat de middag zou opleveren. Als een vliegtuigje gevouwen, werd met het laten vliegen van deze verwachtingen de middag officieel geopend.

Vervolgens gingen de aanwezigen in twee groepen uiteen voor Gespreksronde I, waar werd ingegaan op de werkzame elementen waar het DWW-programma op is gebaseerd. Het doel: een zo concreet mogelijke beschrijving te geven van de handelingskennis die professionals nodig hebben voor deze werkzame elementen -- ‘het opbouwen en onderhouden van een veilige en positie relatie’, ‘samenwerken en samen beslissen’ en ‘aansluiten bij motivatie en deze ontwikkelen’.

In Gesprekronde II zijn thema’s naar voren gebracht waar we als consortium aandacht aan willen besteden om onze voorgenomen impact te bereiken. Zeven thema’s werden besproken en leverde concrete suggesties op om binnen Doen Wat Werkt op te pakken. Bijvoorbeeld de vraag welke (toekomstige) ‘landingsplaatsen’ we voor ons zien ten behoeve van de doorwerking van (wetenschappelijke) opbrengsten van het programma. Onder andere de opleidingen voor de toekomstige professionals in de jeugdzorg werden als belangrijke ‘plek’ besproken. Een ander thema betrof de vraag hoe Doen Wat Werkt levend te houden in ieders organisatie, en ook bij beleid en politiek onder de aandacht te brengen. En hoe goed gebruik te maken van ervaringsdeskundigheid in alle onderdelen van Doen Wat Werkt. 

De middag werd afgesloten met een korte terugblik op de eerder opgeschreven verwachtingen -- deze waren voor een groot deel uitgekomen. Dat het leek alsof we al een hele dag samen bezig waren geweest terwijl het programma alleen de middag besloeg, was een groot compliment voor alle deelnemers en hun actieve inbreng. We kijken terug op een geslaagde eerste DWW-jaarconferentie!

MM100033

Lara Wulleman

“Sinds september 2024 werk ik als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik betrokken ben bij het Doen Wat Werkt-programma. In dit programma richt ik me op het verbeteren van de jeugdzorg door te onderzoeken welke benaderingen daadwerkelijk effectief zijn in de praktijk.

Eerder rondde ik mijn doctoraat af aan de KU Leuven, waarin ik de betekenis van familie binnen pleegzorg onderzocht. Wat me vooral trots maakt, is dat we in dat onderzoek verschillende stemmen en ervaringen een plek hebben gegeven zoals ouders, pleegkinderen, pleegouders, kinderen van pleegouders en pleegzorgbegeleiders. Het was voor mij van groot belang om deze diverse perspectieven samen te brengen en inzicht te krijgen in de complexe dynamiek binnen pleegzorg.

Met een achtergrond in toegepaste psychologie en een master in gender en diversiteit, combineer ik verschillende perspectieven en disciplines in mijn werk. Daarnaast heb ik ook lesgegeven in het middelbaar onderwijs, onder andere het vak Mens & Maatschappij.”

Annette

Annette Tijmann

Annette Tijmann: 

“Ik ben op 16 september gestart bij Doen Wat Werkt als PhD-student op Werkpakket 3. Werkpakket 3 gaat over het ontwikkelen van een ondersteuningsstructuur in jeugdzorgorganisaties die structureel werkplek leren mogelijk maakt. Hiervoor heb ik psychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en daarna heb ik de Research Master Development and Socialisation in Childhood and Adolescence gedaan.

Lang geleden heb ik ook economie gestudeerd. Voordat ik (opnieuw) ging studeren heb ik bij de overheid en in de zorg (GGZ en Jeugdzorg) gewerkt als manager, dus ik kan me goed verplaatsen in hoe organisaties werken en wat (medewerkers in) organisaties nodig hebben. Ik hoop dat mijn werkervaring en mijn studie een goede bijdrage kunnen leveren aan Doen Wat Werkt!”

Foto Cora

Cora van de Weerdhof

Cora van de Weerdhof: 

“Sinds 1 november werk ik als promovendus bij de Universiteit van Amsterdam binnen het programma Doen Wat Werkt. Mijn onderzoek is met name gericht op het (her)ontwerpen van leerinterventies voor professionals in de jeugdzorg waarbij we gebruik maken van innovatieve technologie. Ik kijk ernaar uit om een steentje te mogen bijdragen aan een onderwerp dat zo relevant en waardevol is.

Ik heb een research master Neuroscience afgerond en onderzoek gedaan naar afwijkingen in de hersenen bij ouderen met een depressie. Daarna heb ik een aantal jaren als freelance journalist gewerkt en ben ik aan de slag gegaan in het onderwijs. Eerst als docent en na het afronden van een educatieve master ook als onderwijsontwikkelaar en studieadviseur. De laatste jaren heb ik me vooral beziggehouden met de mentale gezondheid van jongeren en studentenwelzijn.

Met deze promotieplek gaat een langgekoesterde wens in vervulling en komen verschillende thema’s samen waar mijn hart naar uitgaat. Een leven lang leren en ontwikkelen en iets kunnen betekenen voor kwetsbare groepen.”

Meer informatie voor

Jeugdzorgprofessionals

Jongeren & ouders

Onderzoekers

Docenten

Studenten

Beleid

© 2024 Doen Wat Werkt | Disclaimer en privacystatement