Zoeken naar meubels, nieuws etc
Volgpagina Ballen linksboven
Organisatiepartners doen wat werkt hva
Programma
Werkpakket 1: Praktijkprofiel als basis voor leren

Een praktijkprofiel is een hulpmiddel om gewenst handelen te operationaliseren en beschrijven zodanig dat niet alleen duidelijk is ‘wat’ we onder de werkzame elementen verstaan, maar ook ‘hoe’ je deze toepast in de praktijk.

Het ontwikkelen van een praktijkprofiel gebeurt in Werkpakket 1 aan de hand van onderzoek en in co-creatie. De co-creatie vindt in dit geval plaats met jeugdzorgprofessionals werkzaam bij de drie kernpartners van het Doen Wat Werkt programma: Levvel, IHUB en Jarabee, met ervaringsdeskundigen (via Zorgbelang Inclusief en Expex) en met input van andere experts binnen en buiten het consortium.

Volgens een schatting van het Nederlands Jeugdinstituut[2] zijn er in de jeugdzorg zo’n 2500 verschillende interventies in gebruik. Deze bestaan vaak voor een deel uit dezelfde werkzame elementen: bouwstenen waarvan uit onderzoek bekend is dat zij cruxiaal zijn voor de werkzaamheid van de interventie.

Effectieve methoden voor jeugdzorg ontwikkeling

In Doen Wat Werkt richten we ons op drie algemeen werkzame elementen (deze zijn in alle interventies van belang, ongedacht de vragen en problemen van jeugdigen en ouders) en twee specifiek werkzame elementen (deze zijn belangrijk in interventies bij enkele veel voorkomende vragen en problemen: gedragsproblemen, angst en depressieve klachten).

De drie algemeen werkzame elementen zijn: 1) het creëren en behouden van een positieve en veilige relatie met jeugdigen en gezinnen, 2) het proces van samen beslissen en samenwerken met jeugdigen en gezinnen, 3) aansluiten bij de motivatie van jeugdigen en gezinnen en deze helpen te ontwikkelen.

De twee specifiek werkzame elementen zijn: het toepassen van gesprekstechnieken en oefeningen om jeugdigen en/of ouders te helpen bij 1) emotieregulatie en 2) bij het ontwikkelen van sociale- en probleemoplossende vaardigheden.

Uitvoering

In dit werkpakket werken onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Hogeschool Utrecht (HU), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Hogeschool Saxion samen. Zij werken nauw samen met professionals in de praktijk, ervaringsdeskundigen en andere inhoudelijke experts. 

Trekkers van het werkpakket zijn: Leonieke Boendermaker (lector jeugdzorg, HvA & bijzonder hoogleraar implementatievraagstukken in de jeugdzorg, UvA) en Margriet Braun (lector Social Work, Saxion).

Onderzoekers:

  • Annoesjka Boersma en Lieke Ceelen (lectoraat beroepsonderwijs, HU)
  • Elma Hilbrink en Frank Reinders (lectoraat werkzame factoren in de jeugd- en opvoedhulp, HAN)
  • Tamar Shiboleth, Astrid Altena en Eli Haafkens (onderzoekslijn opvoeden en opgroeien, lectoraat Social Work, Saxion)
  • Aurelie Lange en Esmee Verheem (lectoraat Jeugdzorg, HvA)
  1. Metz, A. (2016). Practice Profiles: A Process for Capturing Evidence and Operationalizing Innovations. White Paper. National Implementation Research Network.
  2. Bastiaanssen I, Hamberg H, Ince D. Interventies rond opvoeden en opgroeien: meer lacunes dan overvloeden. Utrecht; 2020

Meer informatie voor

Jeugdzorgprofessionals

Jongeren & ouders

Onderzoekers

Docenten

Studenten

Beleid

© 2024 Doen Wat Werkt | Disclaimer en privacystatement